«Οι θέλοντες ευσεβώς ζην διωχθήσονται». Με την τοποθέτηση αυτή στο blog της Μονής Εσφιγμένου και το προσκλητήριο διαμαρτυρίας για σήμερα στις 6.00 το απόγευμα μπροστά στο υπουργείο Εξωτερικών, στο Σύνταγμα, μαύρα σύννεφα φαίνεται να μαζεύονται πάνω από τη μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους.

Μπορεί ο πολιτικός διοικητής Αρίστος Κασμίρογλου να καλεί τους δύο καταδικασθέντες μοναχούς να παραδοθούν στις αρχές, όμως τα πράγματα δείχνουν ότι δεν θα είναι και τόσο απλά…

Η έκδοση εντάλματος σύλληψης για την εκτέλεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, με την οποία ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιος κι ένας ακόμη μοναχός καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 20 ετών ο καθένας, είναι ζήτημα ωρών.

Σύμφωνα με αυτό, οι δυο τους θα πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ τον Ιούλιο του 2013, κατά την προσπάθεια εκκένωσης του αντιπροσωπείου της μονής, στις Καρυές.

Ωστόσο, αν οι ίδιοι δεν θελήσουν να παραδοθούν στις αρχές αυτοβούλως, τότε η κατάσταση περιπλέκεται.

Η ιστορία, πάντως, έχει δείξει ότι η Εσφιγμένου, «το μοναστήρι των ζηλωτών» όπως την αποκαλούν, είναι κάστρο απόρθητο για την αστυνομία και για όποιον άλλον δεν είναι ευπρόσδεκτος εκεί, έχοντας μάλιστα τη στήριξη δεκάδων χριστιανικών οργανώσεων και χιλιάδων πιστών.

Υπό αυτές τις συνθήκες ήδη εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις.

«Μην παραδοθείς γέροντα κινδυνεύεις-Αδικη ποινή», γράφει η αφίσα-προσκλητήριο στους υποστηρικτές του μοναστηριού για συμμετοχή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο το απόγευμα, στο Σύνταγμα. «Ή όλοι μας φυλακή ή κανένας», καταλήγει.

Οι μολότοφ
Την ίδια ώρα στο blog της Εσφιγμένου αναφέρεται χαρακτηριστικά για τη δικαστική απόφαση:

«Εν τέλει μια “μολότοφ” σαφώς δεν καταδικάζει τον γέροντα Μεθόδιο, αλλά μια καταδίκη μέσω δικτυωμένης εμπάθειας μπορεί κάλλιστα να θεωρείται νέος επαίσχυντος διωγμός της Ορθοδόξου και Αμωμήτου Πίστεως.

Εξ άλλου από τις χιλιάδες όντως μολότοφ που έχουν πέσει μέχρι σήμερα στην ιστορία, διακρίναμε κάποιες περιπτώσεις δραστών από το παρελθόν με τις αντίστοιχες ποινές τους όπως:

1) Την όντως μολότοφ τη 17η/10/2016 στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη – αφέθη ελεύθερος ο 25χρονος από το Μαρούσι!

2) Την όντως μολότοφ τη 16η/12/2015 που εκτοξεύθηκε προς το Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Πατρών – ο 23χρονος ημεδαπός αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους!

3) Για τις όντως “δυο-τρεις”μολότοφ κατά των αστυνομικών στην οδό Τοσίτσα, τη 14η/1/2017 και για τις μολότοφ κατά των ανδρών των ΜΑΤ επί της Χαριλάου Τρικούπη την ίδια μέρα, δεν έγιναν προσαγωγές ή συλλήψεις!».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την ίδια δικαστική απόφαση, άλλοι έξι μοναχοί της παλαιάς αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια και τους επιβλήθηκε συνολική κάθειρξη 10 ετών και 4 μηνών.

Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν τρεις λαϊκοί για τις κατηγορίες της διακεκριμένης αντίστασης και οπλοφορίας, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό τους ότι πήγαν στο αντιπροσωπείο μόνο για να προσκομίσουν είδη πρώτης ανάγκης στους μοναχούς.

Στη διάρκεια εκείνων των επεισοδίων, που είχαν προκληθεί τον Ιούλιο του 2013, όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο από την παλαιά αδελφότητα, εκτοξεύτηκαν διαφορά αντικείμενα, ακόμη και βόμβες μολότοφ.

Τα συγκεκριμένα επεισόδια εντάσσονται στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλαιάς και νέας αδελφότητας Εσφιγμένου.

Η νέα αδελφότητα μοναχών συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους, το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά αρνείται να παραδώσει το μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και επεισόδια.

Η διαμάχη της παλαιάς αδελφότητας με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους ξεκινάει από το 1965, όταν ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας προσευχήθηκε στα Ιεροσόλυμα παρέα με τον Πάπα Παύλο Στ΄.

Αυτή η προσέγγιση Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας προκάλεσε την οργή των Εσφιγμενιτών, οι οποίοι από το 1972 έπαψαν να μνημονεύουν στην προσευχή τους τον Οικουμενικό Πατριάρχη και αποχώρησαν από την ιερά κοινότητα.

ΠΗΓΗ: vimaorthodoxias.gr

Advertisements